Assalamualaikum,
Haii...nak sambung N3 tadi. Menu roti jala pandan. Selongkar peti ais nampak ada ayam cikit. Apa kata buat Kari ayam... Tekak pulak teringin nak makan roti jala. So..Atin pun minta cadangan anak2. Diorang kata okey jerr..nak2 anak yg sulung mmg suka sgt makan roti jala nie. Kali nie atin buat yg lain sedikit iaitu berperisa pandan..
Apa lagi jomla menjala..hahahaha....
Roti Jala Pandan
Olahan: Atin@D'Art'tienKitchen
Bahan:
750-850 ml air
410 ml susu cair
600 gm tepung gandum
2 biji telur
3-4 sudu makan minyak
1 sudu teh garam
Sedikit pewarna hijau & perisa pandan
Cara-caranya:
Ayak tepung. masukkan ke dalam mangkuk besar dan masukkan garam.
Tuangkan air dan gaulkan hingga tidak bergentel.
Masukkan bancuhan tepung , telur, susu cair dan perwarna pandan ke dalam pengisar makanan. Blendkan semua bahan biar cepat halus.
Panaskan kuali leper dan tuangkan dgn minyak sedikit.
Tuangkan adunan roti jala menggunakan acuan bercorong utk membentuk roti jala.
Masak 2-3 minit, bila sudah lekang dari kuali lipat 2 dan angkat..
Boleh juga angkat dahulu dan gulung seperti kuih dadar.
Nota: Jika adunan keluar tidak lancar, tambahkan sedikit air dalam adunan dan kacau adunan semula.
0 Responses
Subscribe to:
Post Comments (Atom)