Assalamualaikum dan bertemu kembali. Inilah kuih talam yg Atin buat utk sarapan pagi nie. Talam lagiii.....ermm mmg tgh minat nak mencuba resepi talam katakan. Asyik buat talam jerr.... Resepi nie amat mudah sekali dan berasal dari Yatiememories yg sememangnya rajin memasak. Jom kita semak bahan2 utk membuat kuih talam kastard jagung nie..
Talam Kastard Jagung
Sumber: Yatiememories
Olahan :Art'tien
Bahan utk lapisan bawah
11/2 cwn tepung beras
1/2 cwn tepung jagung
1 cwn gula
1 cwn jagung krim manis
31/2 swn santan
Sedikit pewarna kuning
Sedikit garam
Cara menyediakan lapisan bawah
Satukan sesemua jenis tepung dalam sebuah mangkuk.
Masukkan sedikit garam. gula & santan.
Gaul sebati dan tapiskan. masukknake dlm periuk dan masak atas api yg perlahan sehungga naik wap.
Masukkan jagung krim dan gaul lagi hingga sebati.
Alaskan loyang dgn plastik dan sapukan dgn sedikit minyak. Tuang adunan tadi dan kukus selama 20 minit.
Tips;
Setiap 5 minit sy buka penutup kukus dan lap agar airnya tidak bertakung di permukaan kuih.
Bahan lapisan atas
2 cwn santan pekat
1 cwn air pandan (3 helai daun pandan di kisar bersama air dan jadikan 1 cwn jumlahnya)
1 cwn tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung ubi
2 biji telur
2 sudu besar gula pasir.(boleh tanbah jika suka manis)
Secubit garam
Pewarna hujau/pandan
Cara menyediakan lapisan atas
Masukkan kesemua bahan dlm sebuah mangkuk. gaul sebati. (Atin blend jerkk)
Masukkanadunan de dlm periuk dan masak hingga naik wap, guna api kecil dan sentiasa di kacau.
Cakarkan sedikit permukaan bawah dan tuangkan adunan pandan ke ats lapisan adunan jagung dan kukus selama 20 minit lagi.
Tips:
**Sekiranya terdapat sedikit air pada permukaan kuih, sengetkan loyang dan buang airnya atau lap denga tisu dapur.
**Sejukkan dahulu kuih sebelum dipotong.
**Gunakan pisau plastik utk memotong semua jenis kuih talam agar potongan kuih nampak cantik.
0 Responses
Subscribe to:
Post Comments (Atom)