Assalamualaikum.
N3 kali nie pasal apam mekar pulak yang mana resepinya sy cedok dr blog Ucubakery. Berkenan sgt dgn apamnya yg mekar tu. Tapi kali nie tak menjadi sgt la pulak. Tak tau mana silapnya apam yg atin buat nie x nak pecah. Frust sgt di buatnya. Tapi still nampak gebuzz. Naper yekk....Bagi sesiapa yang tau puncanya tolongla share kat atin. Cume seingat atin... atin gunakan telur tu dlm keadaan sejuk baru kuar dr peti ais. Tu ker puncanyaa....?????
Okeyla kite layan resepinya. Minta izin yea tuan punya resepi utk atin kopi pes kat cini plakk...
Sumber: Ucubakery
Olahan: Art'tien
Bahan-bahan:
250 gm gula
2 biji telur
1 st esen vanilla
300 gm tepung gandum
1 st ovellete
Pewarna (ikut suka)
Acuan kertas sepenuhnya
Cara-caranya:
Panaskan kukusan. Sebaik-baiknya bungkus penutupnya dgn tuala bersih bagi mengelakkan air dari jatuh ke atas permukaan kuih.
Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu.
Masukkan ovellate dan esen vanilla dan pukul lg hingga kembang.
Masukkantepung dan susu berselang seli sambil di pukul hingga gebu.
Bahagikan adunan kpd 2 bahagian. Warnakan ikut masing2.
Masukkan pewarna dlm setiap bahagian dgn kaup balikkan hingga warna sekata.
Masukkan setiap bahagian warna ke dlm piping bag yg berasingan(atau plastik bersih dan potong muncungnya)
Letakkan paper cup ke dlm acuan apam dan picitkan setiap bahagian warna ke dlm paper cup tersebut.
Kukus selama 10-15 minit. (bergantung pada saiz paper cup).