Hai...
Yang terakhir utk menu tengahari kali ini adalah menu Daging Masak Prune. Tanpa lengahkan masa jom tengok resepinya. Actully mls nak taip lebih2 nie coz line x berapa clear. Maklumla guna broadband jerr..huhu..lembap.
Daging masak Prune
Sumber: Singahsana Kitchen
Olahan: D'Art'tiem Kitchen
Bahan perap:
600 gm daging
2 sudu besar serbuk kari
2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tomato
sudu besar gulla perang
4 sudu besar kica pekat
1 sudu besar gula pasir
4 sudu besar bawang kisar
4 sud besar minyak sapi
Garam secukupnya
Bahan kisar
4 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
3 labu bawang besar
1 inci halia
300 gm buah prune tanpa biji
Caranya:
Daging di potong dadu. kemudain perapkan dengan bahan perap selama 1 jam.
Panaskan minyak sapi dan tumis bahan kisar kecuali prune.
Kemudian masukkan daging yang telah di perap tadi, masak samai daging empuk.
Akhir sekali masukkan buah prune yang telah di kisar dengan sedikit air.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Bila sudah masak bolehla di hidangkan.
Menu daging yang sedap ini sesuai di makan bersama nasi minyak, beriani mahupun nasi putih atau apa saja mengikut selera anda.
0 Responses
Subscribe to:
Post Comments (Atom)