Asalamualaikum,
Malam nie Atin nak update blog yang dah lama tak tengok. Memandangkan folder dah penuh dengan gambar2 yang telah di edit maka hari nie cuba luangkan masa utk di post. N3 kali nie tentang kek lagi. Kek lapis happyday nie atin buat khas untuk mak mertua Atin sebagai buah tangan ketika datang rumah sabtu lepas. Kali nie bolehla senyum lebar cikit coz kek kali nie menjadi. Happy sangat. Moist sekali hasilnya dgn mengunakan butter yg berkualiti. Sebelum nie Atin guna Buttercup jer...tu yg tak memuaskan tu..Apa2 pun TQ kat Kak Dayang yg telah kongsikan resepi yang sedap nie...
Untuk resepi Kak Dayang bolehla jenguk di cini.
Kek Lapis Happyday (kukus)
Sumber: DayangJack@Dapurkusayang
Olahan: D'Art'tien Kitchen
Bahan-bahanya: loyang 6"x6"
3/4 cwn tepung superfine ~ diayak
1/2 cwn tepung gandum ~ diayak
5 biji telur A
225 g mentega berkualiti tinggi - Atin guna SCS
3/4 cwn gula halus
1/2 cwn serikaya
1/4 cwn susu pekat manis
1 sk esen vanilla
2 sk serbuk nescafe
Pewarna hijau+perisa pandan, merah, biru & coklat
Sediakan pengukus. Jerangkan airnya. Balutkan penutup pengukus dgn tuala bersih.
Sediakan loyang kek. Alaskan dgn kertas serap minyak dan sapukan mentega serta di taburkan dgn sedikit tepung.
Putar mentega bersama gula hingga gebu dengan kelajuan maksima. Kemudian masukkan telur satu persatu sambil di putar pelahan.
Masukkan susu pekat dan putar lagi.
Masukkan serikaya dan putar lagi ingga sebati.
Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diputar perlahan.
Bahagikan adunan kepada 4 bahagian.
Warnakan hijau, merah, biru dan pewarna/perisa coklat dan serbuk nescafe(kacau sebati). Kemudian setiap adunan bahagikan kpd 2 bahagian supaya menjadi lapan lapisan. Jika nak buat 4 lapisan pun boleh.
Untuk lapisan pertama, tuangkan adunan warna hijau dan ratakan.
Kemudian tutup loyang dengan kertas foil tetapi hendakla direnggangkan. Kukus selama 5-7 minit atau sehingga adunan tidak cair. Kemudian buat lapisan keduanya. Ulangi proses hngga habis. Untuk lapisan terakhir, kukus lagi selama 2 minit supaya kek masak sempurna.
Setelah masak. Tutup api. Sejukkan sebelum di potong.
Selamat mencuba.