Salam semua.
Cuma nak update menu makan malam nie. Asam pedas Ikan Pari dan nenas. Memandangkan stok tu jer yg ada kat peti ais maka tu jerla menu malam nie. Rasanya bolehla untuk tekak anak beranak makan. huhuhu....
Jom semak resepi...
Asam Pedas Pari Bernenas
Olahan: D'Art'tien Kitchen
Bahan-bahan;
3~4 keping ikan pari
1/2 biji nenas madu ~ hiris serong
1/2 cawan air asam jawa
2 senduk cili kisar
1/2 inci halia ~ kisar
1 biji bawang besar ~ kisar
5 biji bawang merah ~ kisar
2 ulas bawang putih ~ kisar
1/2 inci belacan ~ kisar
1/2 inci kunyit hidup ~ kisar
2 kuntum bunga kantan
Garam & gula secukupnya
Air secukupnya
Kacang bendi jika suka
Cara-caranya:
Ikan di cuci bersih. kupas nenas dan potong serong. ketepikan.
Panaskan minyak dlam periuk dan tumis bahan kisar hingga harum. Masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak.
Masukkan nenas dan kacau hingga rata dan masak sekejap.
Tuangkan air dan biarkan memdidih. masukkan ikan dan biarkan ikan masak.
Masukkan air asam jawa, garam secukup rasa dan secubit gula. Biarkan mendidih lagi.
Akhir sekali masukkan kacang bendi & bunga kantan. Matikan api jika rasanya dah ok.
0 Responses
Subscribe to:
Post Comments (Atom)