Selamat tengahari semua.
Nie N3 ke tiga pada hari nie. Ayam lada hitam menu mkan tengahari nie bersama nasi putih.
Idea tgh kering nie nak mengarang N3. Jomla layan resepi...
Ayam Lada Hitam
Sumber: Singahsana Kitchen
Olahan: D'Art'tien Kitchen
bahan-bahan:
1 ekor ayam
21/2 sudu makan lada hitam, tumbuk kasar
garam secukup rasa
~Bahan di atas digau rata dan perap selma 1/2 jam~
4 sudu makan kerisik putih
1 sudu makan lada serbuk ~ (Atin guna lada kisar jerr)
11/2 sudu teh serbuk jintan halus
11/2 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk kunyit
3 biji bawang besar, hiris halus
3 biji tomato ~ didadu
4 rempah sekawan
3 sudu makan pes halia dan pes bawang putih
1 pelepah daun ketumbar (Atin x letk)
Garam secukup rasa
1 sudu teh gula
1 cawan minyak
agi 2 sudu makan lada itam ~ tumbuk kasar
Cara-caranya:
Panasakan minyak di dlm kuali dan goreng ayam hinga 3/4 masak. Angkat & ketepikan.
Kurangkan sedikit minyak ayam tadi dan gorengkan hirisan bawang, rempah sekawan hgga naik aromanya.
Masukkan pes halia, bawang putih dan tomato. masak selama 5 minit.
Selepas itu masukkan lada serbuk, kerisik, serbuk ketumbar, serbuk jintan halus, kunyit dan garam.
Tuangkan 1/2 cawan air.
Masukkan kepingan ayam goreg dan masak selama 5 minit lagi.
Taburkan gula. lada hitam, hirisan dauan ketumbar dan renihkan selama 5 minit.
Nota: Atin letak kentang goreng dan hirisan lada hijau dan merah.
0 Responses
Subscribe to:
Post Comments (Atom)