Assalamualaikum,
Selamat pagi semua. Nampaknya cuaca pagi ni di JB khasnya di Austin agak redup. Mendung tidak panas pun tidak. Agak sesuai kiranya aktiviti jenjalan nie. Pagi nie Atin tak kemana-mana. Menu sarapan plk rini Atin buat Talam Kacang Hijau. Tapi talam nie tak berlapis seperti talam biasa. Resepi nie atin dapat dari Kak Anim@MyKitchen. Talam nie rasanya sangat sedap kerana ia terasa kacang hijaunya yg lemak. Bagi pengemar kuih talam bolehla cuba yg nie pulak.
Untuk resepinya boleh tgk di bawah.
Kuih Talam Kacang Hijau
Resepi asal: Chef hanieliza
Sumber: Ummi@HomeSweetHome
Olahan: Atin@D'Art'tienKitchen
Bahan-bahan:
3 cwn santan cair (Atin guna 1 cwn santan kara + 2 cwn air)
1 cwn gula pasir
1 cwn tepung beras (Atin letk 11/3 wn)
1 cwn kacang hijau (rebus lembut 7 kisar jangan halus) ~ atin kisar separuh
2 sudu makan tepung jagung
Secubit garam
Sedikit pewarna hijau
Cara-cara:
Satukan kesemua bahan kecuali kacang hijau. Kacau rata & tapiskan.
masukkan kacang hijau dan kacau sebati.
Tuangkan adunan ke dalam acuan kecil dan kukus selama 30 minit atau hingga masak.
Selamat mencuba..
0 Responses
Subscribe to:
Post Comments (Atom)