Assalamualaikum,
Selamat berhujung minggu semua. Semoga ceria2 selalu disamping menjalani kehidupan berkeluarga. Hari nie tak der aktiviti masak2 yang best2 cuma teringin nak makan ikan pari masak pecel. Sebenarnya menu nie adalah kegemaran arwah bapa saya. Tu yang Atin minat sangat dgn masakan nie. Kalau dulu2 arwah suka bakar ikan pari nie atas dapur kayu nanti rasanya sedap katanya. Tapi sekarang nie mana nak cari dapur kayu, nak cepat punya pasal.. letak jer atas kuali & panaskan dgn minyak sedikit. Tutupkan dia..dahhh..masak. hehee..senangkan.
Olahan: D'Art'tien Kitchen
Bahan-bahan:
2 keping ikan pari ~ Atin guna ikan pari tuka yg sedang2 jer
2 cawan santan pekat
5 biji bawang merah ~ kisar
2 ulas bawang putih ~kisar
5 inci ubi cekur ~ kisar
8 biji cili padi ~ kisar ( jika suka pedas boleh tambah lagi)
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
2 helai daun cekur ~ hiris halus
Cara-caranya:
Bersikan ikan pari dan toskan. lumur dgn sedikit garam dan bakar hingga masak.
Dalam periuk satukan santan dan bahan kisar dan didihkan.
Masukkan ikan pari dan masak dgn api sederana hingga kuah pekat.
Masukkan asam keping dan hirisan daun ubi cekur. Didihkan lagi.
Masukkan asam keping dan hirisan daun ubi cekur. Didihkan lagi.
Bila masak bolehla matikn api dan hidangkan...selamat mencuba.