Assalamualaikum semua.
Berjumpa semula di alam maya nie. Hanya inila salah satu caranya untuk meluahkan perasaan tentang hasil air tangan yang tak seberapa di alam maya ini. Hari nie tergerak nak buat kek untuk menu petang. Rini dah mula cuti sempena hari raya cina esok. Jenjiran pun ada yg dah mula balik kg. Hari nie Atin tidak kemana2. Plan sok baru nak balik kampung di Muar. So ...ptg nie Atin buat dua jenis menu utk makan petang iaitu Kek marble susu dan roti jala pandan.
Untuk kek marble susu nie Atin rujuk dari kak Yatiememories. Tekstur kek nie tak berapa nak menjadi di sebabkan dek tertinggal letak susu cair dan teradjust suhu lebih sangat, sebab tu kat bahagian atas dia hangus cikit. Hahaha...tak perla...first time mencuba. Apa pun kek nie memang sedappp...jimat belanja klu beli kat kedai. Jom semak semula resepi kak yatie.
Izinkan Atin kopipes disini pulak yea.
Sumber: Yatie@SinarKehidupan
Olahan: Atin@D'Art'tienKitchen
Bahan:
250 gm mentega ( nak sedap guna mentega berkualiti tinggi)
230 gm gula halus
2 camca teh ovellete
4 biji telur gred A
270 gm tepung halus*
1 camca teh baking powder* (disatukan & diayak)
60 gm susu pekat manis
2 camca besar serbuk koko
2 camca besar susu cair
1 camca teh coklat emulco
Cara membuatnya:
Pukul mentega, ovellete dan gula halus hingga putih. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur.
Masukkan susu pekat dan gaul rata.
Perlahankan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata.
Bahagikan adunan kepada dua bahagian yang sama banyak.
Satu dibiarkan tanpa warna dan satu bahagian di campurkan dengan susu cair, serbuk koko dan coklat emulco. Gaul hingga sebati.
Tuangkan secara berselang seli antara adunan tanpa berwarna dan adunan coklat dalam tin yg telah di leser dengan mentega dan dasarnya di alas dengan kertas minyak. Kemudian buat beberapa pusingan dengan menggunakan chopstick. (huhu..bab nie atin punya corak tak menjadi sgt)
Bakar dalam oven yg telah di panaskan pada suhu 175C selama 30-35 minit. Saya bakar 45 minit, bergantung oven masing2.
Sejukan 5 minit sebelum dikeluarkan dari tin. Sejukkan sepenuhnya atas jaringan dan hias ikut suka.
0 Responses
Subscribe to:
Post Comments (Atom)