Assalamulaikum
Salam sejahtera kepada semua semoga hari ini ceria selalu disamping keluarga tersayang. Alhamdulillah..setakat ini masih di kurniakan kekuatan untuk n3 menu masakan. Kali nie n3 tentang kuih Serimuka pulak. Teringin plk tekak nie nak makan kuih Serimuka. Jadi kali nie Atin guna resepi kak Yatiememories.
Jom semak resepinya. Kat cini atin kopipes semula yea...
Serimuka Delima
Sumber: Yatiememories@Sinarkehidupan
Olahan: D'Art'tien Kitchen
Lapisan Bawah: Loyang10x10x3"
500 gm beras pulut
300 ml santan pekat
300 ml air
2 sudu kecil garam
Cara-cara:
Rendam pulut sekurangnya 4 jam.
Basuh bersih beras pulut dan toskan, campurkan dgn santan, air & garam.
Masukkan dlm loyang yg telah di lapik plastik.
Kukus selama 30 minit. Kukus dgn loyang tidak berlubang.
Apabila pulut masak, gaulkan dgn sagu (tak payah hingga rata) & tekan pulut di dlm loyang dan sapu sedikit butter/adunan tepung.
Lapisan Atas:
250 gm gula kastor/halus
100 gm tepung kastard
400 ml santan pekat
400 ml air
4 biji telur
1/2 sudu kecil garam
Sedikit esen vanilla
Pewarna kuning.
Cara-caranya:
Campurkan kesemua bahan & gaul sebati dan tapiskan.
Masak dgn api yg kecil sehingga naik wap.
Tuangkan ke atas lapisan pulut tadi & kukus selama 30 minit.
Biarkan sehingga betul2 sejuk sebelum di potong.
0 Responses
Subscribe to:
Post Comments (Atom)