Assalamuailaikum,
Selamat petang semua. Petang nie terasa boring coz x pegi memana. Atas desakan anak yg kedua (Risya) agar membuat pencuci mulut jer petang2 nie. Anak Atin yg no 2 nie mmg suka bab makan yg manis2. Atin pun tak tau nak buat aper. Nak buat kek malas pulak. Risya nie pun bagi idea agar membuat pengat pisang. Sebenarnya pisang mmg banyak. Mggu lps Mak mertua bagi pisang satu tandan. Dah bagi kat jenjiran pun masih ada lg.
Memandangkan dah dia mendesak jer dr aritu so kenala buat. Pisang yang digunakan adalah pisang asam manis. Apa lagi belasah jerla. Pastu teringat nak letak pulut sekali biar nampak meriah cikit. Maka terjadila pengat pisang candil. Huhuhu....sedap jugak rasanya..
Jom semak resepi.
Pengat Pisang Candil
Olahan: Atin@D'Art'tienKitchen
Bahan-bahan:
8 biji pisang asam manis ~ klu guna pisang tanduk lg sedap
1/2 cwn sagu biji
1 btg gula melaka
Sedikit gula jika mahukan manis
1 cwn tepung pulut
1 helai daun pandan ~ simpul
Pewarna pink
Secubit garam
2 cwn air
Sedikit air ~ utk menguli tepung pulut
Cara membuat pulut candil
Uli tepung dgn air dan masukkan secubit garam.
Letakkan sedikit pewarna dan uli hingga sebati.
Bentukkan bulat sebesar ibu jari dan masukkan kedlm air mendidih.
Masak pulut hingga ia timbul barula diangkat. Ketepikan.
Cara menyediakan pengat pisang
Masukkan air ke dalam periuk.
Masukkan gula melaka yg telah di hiris kecil.
Masukkan daun panda & sagu biji. Biarkan ia mendidih dan kembang sagu tu.
Masukkan pisang yang telah di hiris kecil2. Biarkan mendidih lagi.
Baru masukkan pulut candil yg telah di rebus tadi.
Perasakan manisnya. Jika ok tutup api dan bolehla di hidang.
0 Responses
Subscribe to:
Post Comments (Atom)