Assalamualaikum,
Selamat malam semua. Dah memalam nie baru ada kesempatan untuk update blog. Bukanya aper..maklumla siang Atin berkerja. Bila malam baru ade masa lapang nak tgk2 blog. Tu pun tgk angin jugak. Huhuhu...
N3 utk malam nie adalah kuih lapis pisang yang Atin buat pagi tadi untuk bekalan anak2 ke sekolah dan kwn2 kat opis. Resepi nie Atin rujuk dari Kak Yatiememories yang sememangnya terkenal dgn kuih muihnya yang sedap2 tu. Setiap pagi sebelum mulakan kerja sudah menjadi kemestian untuk menelaah blog Kak Yatie nie sebagai rujukan klu nak buat projek. Maklumla Atin nie sebenarnya tak pandai memasak. Jadi dari cinila Atin mula belajar dan bersemangat nak mencuba segala resepi demi anak2. Anak atin yg sorang nie memang suka makan kuih tapi ibunya x pandai buat..hehehe..jadi sekarang dh pandai cikit2la..
Ehh..panjang pulah celoteh mlm nie. Jomla kita tgk resepi. Minta izin ye kak Yatie, Atin kopipes plk kat cini bagi tatapan rakan2.
Kuih Lapis Pisang
Sumber: Yatiememories@Sinarkehidupan
Olahan: D'Art'tien Kitchen
Bahan A:
2 cwn santan (akak guna 11/2 kotak santan Ayam brand+air=2 cawan)~Atin pun
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir
2 sudu makan tepung beras
2 sudu mkn tepung kastard/jagung ~Atin guna tepung jagung
1 sudu teh garam
Bahan B:
1 cawan pisang emas/berangan- di lecek ~Atin guna pisang asam manis jerr
1/4 cawan air
Sedikit pewarna kuning (*akak tambah. klu guna tepung kastard xyah letak la rasenya)
Bahan C:
1/4 cwn air
Sedikit pewarna hijau
Cara-caranya:
Campurkan bahan A. Gaul hingga sebati. Tapiskan dan bahagiakan kepada dua bahagian.
Campurkan bahan B dalam satu bahagian dan kacau rata.
Satu bahagian lagi di campurkan dgn bahan C dam kacau rata.
Panaskan kukusan. Sediakan loyang 7x7x3" yang di griskan dgn sedikit minyak. Panaskan sebentar sebelum proses melapis.
Tuangkan hampir 3/4 cwn adunan pisang (B) dalam loyang dan kukus selama 8 minit.
Kemudian lapiskan pula dgn adunan hijau. Kukus lagi selama 8 minit.
Buat sehingga siap setiap lapisan.
Untuk lapisan yang terakhir kukus lagi selam 10-12 minit.
Biarkan sejuk pada suhu bilik barulah di potong.
Nota: Atin tutup loyang dengan kertas foil bagi mengelakkan air masuk ke atas adunan
Kuih nie memang sedappp..
0 Responses
Subscribe to:
Post Comments (Atom)