Hai..berjumpa semula. Nie sambungan N3 tadi. Untuk sayur plk Atin buat urap atau kerabu pucuk paku untuk dimakan bersama asam pedas tadi. Nampak nya terbukak selera malam nie dgn adanya kerabu pucuk paku. Emmm..dah terliur plk..Jom makan..
Kerabu Pucuk Paku
Olahan: D'Art'tien Kitchen
Bahan-bahan:
2 ikat pucuk paku
1 cawan taugeh ~ basuh & toskan
1/2 cawan kelapa putih parut
1 labu bawang besar ~ kisar
2 cm kunyit hidup ~ kisar
Sedikit belacan ~ kisar
1 sb gula
Secubit garam
2 biji ubi cekur ~ kisar
5 biji lada merah ~ kisar
5 biji cili padi ~ kisar
3 sudu udang kering ~ kisar
Cara-caranya:
Pucuk paku diambil daun sahaja.Bersihkan dan toskan. ketepikan
Rendam udang kering dan toskan.
Kelapa parut di satukan dengan bahan kisar dan gaulkan rata.
Masukkan dalam kuali dan gorengkan tanpa minyak selama 2~3 minit serta masukkan gula.
Masukkan daun pucuk paku dan taugeh. Gaulkan rata dan perasakan rasanya.
Angakat dan hidangkan.
0 Responses
Subscribe to:
Post Comments (Atom)