Assalamualaikum,
Malam ni baru berkesempatan nak belek2 blog yg dh lama sangat x update. Sebenarnya N3 mlm nie adalah hasil olahan beberapa minggu yang lepas. Dah lama sgt di simpan dalam folder.
Jom layan resepi di bawah. Resepi nie sy skodeng dari dapur Kak Umie. Tq kak Umie coz share resepi yg sedap nie.
Talam Lapis Pisang
Sumber: Ummie@homesweethome
Olahan: D'Art'tien kitchen
Bahan-bahan (loyang 8" empat segi)
Bahan A:
120 gm tepung beras
100 gm tepung ubi
250 ml santan pekat KARA
150 ml air
Bahan B
175 gm air
1/2 sudu teh garam
Daun pandan
400 ml santan cair (sy letak10ml santan kara +300ml air)
Bahan C
400 gm pisang nangka (dihiris nipis)
Cara membuatnya:
Satukan bahan A, gaul rata supaya tidak berketul.
Masak bahan B sehingga mendidih, keluarkan daun pandan. Tuang kedalam bahan A, kacau rata.
Bahagikan kpd 3 bahagian. Satu warna pink, hijau dan plain.
Tuangkan bahagian pertama dan kukus selama 5 minit. Angkat dan aturkan hirisan pisang di atasnya.
Kukus sekejap supaya pisang masak. (Tang nie luper plk stepnya. letak pisang terus tuang lapisan kedua)
Tuangkan bahagian kedua dan kukus selama 5 minit, aturkan pisang buat seperti bahagian pertama.
Untuk bahagian terakhir kukus selama 30 minit dan tutup loyang dengan aluminium foil.
Sejukkan kuih sebelum di potong.
Nie yg tersilap nie. Aturkan pisang pastu terus lapiskan..Hahaha..dh silap teknik la pulakkk..
0 Responses
Subscribe to:
Post Comments (Atom)