Teringin plk mlm nie nak makan mee teow yeaa. Asyik masak nasi jer pun boring jugak.
Resepi ini atin rujuk dari dapur MatGebu@dapurtanpasempadan, tapi kali nie atin campak2 jer aper yg ade kat pei ais jerkk. Resepi asal ada di sini.
BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram kue teow, cuci dan toskan
3 pokok sawi bok choy, asing tangkai dan daun, cuci, tos dan siang ~guna daun kucai jerr.
2 biji telur, pukul sedikit
4 biji bawang merah, hiris
3 ulas bawang putih, cincang halus
1 keping fish cake, hiris
1/2 cawan isi udang ~guna udang sederhana besar.
Taugeh secukupnya
1 camca besar sos cili
2 camca besar kicap pekat
Kicap cair secukupnya
1 kiub ayam maggi (optional)
3 camca besar cili kisar
5 biji cili padi, cincang halus (optional)
Sedikit air
CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang merah dan bawang putih hingga harum, masukkan cili kisar dan cili padi sert kiub ayam (hancurkan) tumis hingga terbit minyak. Masukkan udang, fish cake dan batang sawi, kacau rata. Tuang sedikit air.
Tolak ketepi kuali, dan masukkan telur. Biar telur mengeras sedikit dan hancurkan. Gaul rata dan tambah sos cili, kicap pekat dan sedikit kicap cair, kacau rata.
Masukkan kue teow dan gaul hingga rata, masuk daun sawi dan taugeh, kacau dan masak hingga layu sedikit. Tambah kicap cair secukup rasa, dan masak dengan api perlahan. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas.
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang merah dan bawang putih hingga harum, masukkan cili kisar dan cili padi sert kiub ayam (hancurkan) tumis hingga terbit minyak. Masukkan udang, fish cake dan batang sawi, kacau rata. Tuang sedikit air.
Tolak ketepi kuali, dan masukkan telur. Biar telur mengeras sedikit dan hancurkan. Gaul rata dan tambah sos cili, kicap pekat dan sedikit kicap cair, kacau rata.
Masukkan kue teow dan gaul hingga rata, masuk daun sawi dan taugeh, kacau dan masak hingga layu sedikit. Tambah kicap cair secukup rasa, dan masak dengan api perlahan. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas.