Salam sejahtera dan salam hari Jumaat. Pejam celik pejam celik dahh sampai penghujung minggu. Mula la kepala nie pening nak memikirkan apa menu hujung minggu nie utk di hidangkan bersama keluarga. Yang pasti sarapan pagi kena ada 2 jenis menu. Satu berasakan sarapan berat dan yang satu lagi ringan. Ini kerana anak atin yang sulung suka sarapan spt mee atau nasi lemak dan yg no dua plk suka sarapan kuih-muih. Tu yang pening tu..bila buat kuih yang sulung tak makan, bila buat yang berat yang kedua plk tak makan. Pening peninggg.....
Ermm...berbalik kpd cerita kali nie, hari nie atin nak tayang Sup ikan merah. Atin memilih kepalanya untuk di buat sup. Memandangkan cuaca skrg nie dh mula hujan, sedap jugak hirup sup nie. Sememangnya menu berasaskan sup nie memang menjadi kegemaran atin. Jom layan resepinya.
Sup Kepala Ikan merah
Sumber: Atin@D'Art'tien Kitchen
Bahan-bahan.
6 keping ikan merah - (Atin guna kepala ikan merah + 3 kpg ikan)
1 btg lobak merah - dikupas kulit dan potong ikut suka
1 biji kentang - belah 4
Rempah sup / pati ayam - (Atin guna pati ayam)
1 biji tomato - belah 2 - (Atin tak letak pun coz xder masa tu)
Rempah 4 sekawan
4 cawan air
Garam secukup rasa
Serbuk perasa jika suka
Sedikit daun sup
Sedikit bawang goreng
Minyak untuk menumis
Bahan Kisar.
2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 sudu mkn serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk lada sulah
1 inci kunyit hidup
1 inci halia - di ketuk
Cara-caranya
1. Panaskan minyak dlm periuk. Masukkan rempah 4 sekawan dan bahan yg telah di kisar. Tumis hgga naik bau.
2. Masukkan garam dan serbuk perasa jika suka.
3. Masukkan air, lobak merah dan kentang. Apabila ia hampir setengah masak masukkan pula ikan merah.
4. Bila kuah telah mendidih dan ikan telah masak, masukkan tomato. padamkan api. 5. Taburkan daun sup dan bawang goreng. Sedia untuk di hidang.
Selamat mencuba.
0 Responses
Subscribe to:
Post Comments (Atom)