Salam semua...
Di harap semuanya ceria selalu di samping keluarga tersayang. Pastinya kita akan menghidangkan juadah hujung minggu dgn makanan yang enak2. Maklumla..hari minggu tulah masanya utk bersama keluarga. Jadi Atin pun korek2 kat peti ais tu jumpala mee ngan udang. Teringat plk jumpa resepi mee udang ni kat tenet. Tapi tak ingat siapa punya resepi. Coz ritu salin jer resepinya. Apa pun kita layan resepinya yea...
Bahan-bahan: (3-3 org)
- 1 kg mee kuning
- 300 gm udang saiz L
- 4 sb lada kisar
- 4 ulas bwg merah*
- 3 ulas bwg putih*
- 1 sudu besar udang kering*
- 1/2 inci halia
- 1 sb petis (Atin guna belacab bakar)
- 3 sb sos tomato
- 1 sb soso cili
- Keledek atau kentang yg telaah direbus dan di lenyek (utk pekatkan kuah)
- Gula & garam
- Taugeh & sawi
- daun bawang & bawang goreng
- Kiub ayam (Atin tambah)
- Tauhu goreng
Cara:
- Rebus udang sekejap. Jangan terlalu lama. Keluarkan udang dan asingkan air rebusanya untuk digunakan semula.
- Tumis lada kisar hingga garing. Kisar bahan bertanda *. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga gaaring dan naik baunya.
- Masukkan air rebusan udang tadi dan kiub ayam. Biarkan kuah mendidih. Masukkan pula sos tomato, sos cili & belacan bakar. Renihkan kuah lagi.
- masukkan garam & gula bergantung pada citarasa masing2. Agak lebih baik kiranya kuah di masaak lama sedikit. lagi lama lagi sedap.
- Masukkan keledek atau kentang lenyek utk memekatkan kuah.
- Akhir sekali celur mee, taugeh & sawi. Masukkan udang yg telah di rebus tadi dan tuangkan ke atas mee serta taburkan daun bawang dan bwg goreng.
- Susunkan tauhu goreng tadi dan bolehla di hidangkan.