Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Hari ni nak kongsikan resepi kek strawberry marble yang saya buat semalam. Kek nie dibuat atas permintaan anak saya. Kek ni mmg sedap rasanya & agak mudah untuk di buat. Amat sesuai di jadikan hidangan mkn petang bersama keluarga dan hidangan kenduri.
Okeyla... kita semak resepinya. Terima kasih pada kak azlita@masammanis kerana telah berkongsi resepi kek yang mudah dan sedap ini.
2 cwn selfrising flour
2 biji telur
1 cwn gula kastor
2 sudu besar susu pekat
1 cwn majerin - (atin guna butter)
1 sudu besar strawberry emulco
1 sudu besar choc emulco
Pukul majerin & gula hingga kembang. kemudian masukkan telur satu persatu.
Pukul lagi hingga kembang dan sekata. Masukkan pula tepung dan kacau rata.
Tuangkan susu pekat dan kacau.
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Tuangkan strawberry emulco ke bahagian yang pertama & kacau sekata.
Masukkan choc emulco ke dalam adunan yang satu lagi.
Tuangkan adunan kedalam loyang yg bergris dan marblekan dia.
Bakar pada suhu 175C mengikut kepanasan oven masing2 selama 30 min atau hingga masak.
Nota: Adunan untuk kek ini tidak banyak dan keknya tidak terlalu besar. Amat sesuai menggunakan loyang bersaiz 8". Di sini atin menggunakan loyang yang bulat dan bercorak. Tu yg nampak kek tu agak rendah..
0 Responses
Subscribe to:
Post Comments (Atom)