Salam & selamat pagi semua. N3 kali nie pasal kuih lagi. Sebenarnya kuih ni saya buat mggu lps cuma tak sempat nak mengedit & menguplodkan. So kali ni ada cikit kesempatan maka terpaparla sudah pic2 yang saya ambik ritu. Jom layan resepinya di bawah.
Kuih Lapis Kacang Merah
Sumber: http\\mamawandiha.blogspot.com
Bahan:
1 cwn tepung gandum
1 cwn tepung beras
200 ml santan
Sedikit garam
3/4 Cwn gula-sya gunakan 1/2 cwn saja kerna pes kacang dah manis. (sy pun)
400 gm pes kacang merah
Pewarna merah dan kuning
1 cwn air panas untuk larutkan gula
3 cwn air biasa
Cara:
-Larutkan gula dengan 1 cwn air panas. Masukkan santan dan 3 cwn air.
-Masukkan tepung dan kacau hingga sebati. tapis adunan utk hilangkan bintil2 yg tidak larut.-Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. Pertama, warnakan dengan 1/4 sudu teh pewarna merah. yang kedua ditambah dgn pes kacang merah dan dikacau hingga sebati. dan yang ketiga warnakan dgn 1/4 sudu teh pewarna kuning.
-Panaskan periuk pengukus. Sapukan loyang dgn minyak supaya kuih tidak melekat pd loyang nti. Masukkan setengah adunan warna merah ke dlm loyang dan kukus selama 5 minit.
-Buka penutup pengukus dan lap wap air pada penutupnya. Masukkan setengah drpd adunan yang telah dicampur pes kacang merah. Kukus 5 minit lg dan buka penutup utk di lap wap air.
-Masukkan setengah adunan daripada adunan warna kuning. Kukus 5 minit. Ulangi langkah di atas utk lapisan pes kacang merah, kuning dan akhir sekali merah. Setelah selesai semua lapisan, kukuskan lg selama 30 minit.
-Tunggu hingga betul2 sejuk barulah dipotong.
Nota: Saya hanya membuat 2 aduna berwarna sahaja. 1 adunan berwarna kuning dan 1 adunan lg saya campurkan dgn pes kacang merah & sedikit pewarna merah. Saya menggunakan loyang bulat berukuran 8".
Selamat mencuba.