Assalamualaikum.
Bertemu kembali setelah sekian lama tidak bersiaran. Bukan apa..cuma kebelakangan nie malas sangat nak menaaip & menggarang N3. Maklumla...kerja2 mengedit nie perlukan ketenangan. barula menjadi kan?? Kali nie Atin nak kongsi cikit tentang satu resepi kuih Talam Keladi. Keladi nie Atin ambik dari kampung kat Muar. Jadi akak pun mulakan operasi.. Kuih nie di buat untuk sarapan pagi semalam. Baru rini sempat nak N3. Jom layan resepi di bawah.
Kuih Talam Keladi
Bahan: Lapisan Bawah
220 gm tepung beras (atin guna 2 cawan)
40 gm tepung ubi (Atin guna 3 sudu besar)
11/2 sudu kecil garam
5 sudu besar gula pasir (klu nak manis blh tambah cikit)
300 ml santan pekat
700 ml air
250 gm keladi - buang kulit, basuh dgn air garam supaya tidk hitam. Potong kiub & kukus dalam 5 minit barula timbang.
Cara:
Bancuh semua bahan hingga rata dan sebati. Tapis kedalam periuk. Masak hingga naik wap dan masukkan keladi yang telah di kukus.
Kacau sebentar dan tuang ke dalam loyang 10"x10"x3". Kukus selama 25 minit.
Bahan: Lapisan Atas
150-180 gm tepung gandum (Atin guna 11/2 cwn)
250 gm gula halus
3-5 biji telur (Atin gun 2 iji telur gred double A je)
250 ml santan
500 ml air
Perisa keladi (Nie Atin tambah)
Sedikit pewarnaa purpule
Cara:
Bancuh semua bahan-bahan di atas, tapis ke dalam periuk. Masak sehinggaa naik wap. Tuang ke atas lapisan bawah.
Kukus selama 30 minit. Balut penutup dengan tuala bersih agar air tidak menitik ke permukaan kuih.
Bila masak sejukkan dan potong menggunakan pisau plastik agar potongan cantik.