Bersua semula kita di alam maya nie. Alhamdulillah akhirnya Atin dapat juga mengemaskini blog yang dah lama sangat tak di jenguk. Cuma hari nie ada kesempatan cikit nak N3 menu puding cendol yang di buat mggu lps. Sementara bos2 tak der kat opis nie...apa lagi ..niela peluang utk atin mengupdate blog. Huhuhu...curik masa jap.
Atin pun tak pandai nak celoteh banyak2 sgt. Apa kata kita layan jer resepinya.
Sumber: Yatiememories@Sinarkehidupan
Lapisan Bawah
500 ml air
180gm gula pasir
300 ml santan pekat
10 gm agar-agar serbuk
500 gm cendol
Sedikit garam
1. Masakkan air, agar-agar dan gula sehingga larut.
2. Masukkan santan dan garam. biarkan mendidih sedikit.
3. Masukkan cendol. kacau sedikit. Angkat. Tuangkan ke dalam acuan yang di sukai.
Lapisan Atas
500 ml air
200 gm gula merah (Atin menggunakan gula melaka + 2 SB gula pasir)
300 ml sanatan pekat
10 gm agar-agar serbuk
1 biji kuning telur
Sedikit garam
1. Masakkan gula merah dengan sedikit air (drpd 500 ml dlm resepi yea) sehinggalah gula hancur. Tapiskan air gula.
2. Masukkan air gula + baki air dan agar-agar serbuk. Masak hingga mendidih.
3. Pukul kuning telur di dalam santan. Tuangkan santan ke dalam adunan. masukkan garam. biarkan mendidih sekejap. Padamkan api.
Tips: Sebelum tuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cakarkan permukaanya dengan garfu di serata adunan. Tuangkan aduana lapisan atas perlahan-lahan. Sebaiknya tahan adunan dengan sudu agar adunan jatuh dengan perlahan. Untuk bekas acuan pula basahkan dahulu agar mudah dikeluarkan atau lapikan dengan plastik.