skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Home

D' Art'tien Kitchen

Citarasa masakan dari pelbagai resepi yang tiada sempadan..

Red Velvet Cake

Thursday, March 08, 2012 | Publish by Art'tien

Salam semua,
Sekarang demam dengan resepi Kek Red Velvet atau nama melayunya kek baldu merah. Huhuhu..dengar nama pun dasyat. Mesti sedapkan. Hati pun berkobar2 nak mencuba resepi nie. Dengan tak der skill bab mendeco-deco nie, di gagahi jugak untuk membuatnya. Kalau tengok pun kek tu nampak comot. tapi tak perla..untuk melepaskan hajat buat kek sendiri utk besday anak yang sulung. Maka terhasillaa..kek baldu merah.

Red Velvet Cake

Olahan: D'Art'tien Kitchen

Sumber : Internet


Bahan2nya:

2 1/2 cup ( 250gm )

1/2 sudu teh garam
2 sudu besar (15gm) serbuk koko
1/2 cup (113gm) unsalted butter
2 1/2 cup (300gm) gula --- kurangkan jika tak suka manis.
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
1 cup ( 240ml) buttermilk
2 sudu besar pewarna merah

1 sudu teh cuka @ white distilled vinegar
1 sudu teh baking soda


Cara Buat Buttermilk
240 ml susu segar pada suhu bilik

1 sudu besar cuka @ lemon juice.. campurkan & biarkan selama 5-10 minit.

Cara untuk frosting pula..

Kat cini ada 3 version untuk di pilih.Boleh ikut yang mana ok?


Cream cheese frosting:
RESEPI 1 ( Atin ikut resepi yang ini)
250gm cream cheese
30gm butter
1 sudu besar perahan lemon @ lime
1 sudu besar esen vanilla
1 sudu besar susu segar
100gm gula ising

RESEPI 2
227gm cream cheese (suhu bilik)
227gm mascarpone cheese ( suhu bilik)--- cheese ni sangat susah dicari, kalau ada pun harganya sangatlah mahal.. ni sangat femes dekat Itali.

1 cup (115gm) gula ising (powdered)
1 1/2 cup (360ml) cold heavy whipping cream (double cream)


RESEPI 3
250gm cream cheese
1 cup (115gm) gula ising
1 1/2 cup butter


Cara2nya:


preheat oven: 175 c
1) ayak serbuk koko dan tepung dalam satu bekas dan kacau.
2) campurkan buttermilk dengan pewarna merah @ pink
3) dalam bekas lain, mix kan butter sampai kembang dan creamy, kemudian tambah gula dan pukul lagi sampai kembang dan sebati. Masukkan vanilla esen, mix. Masukkan telur satu persatu. Lepas satu biji telur, mix. Kemudian masukkan satu lagi telur dan mix lagi.
4) Kemudian masukkan tepung+koko yang sudah diayak secara berselang seli dengan buttermilk. masukkan tepung, mix.. kemudian masukkan buttermilk mix sampai habis kesemuanya.

5) Bila dah sebati, campurkan 1 sudu teh baking soda dan 1 sudu teh cuka sampai ada bubbles. Then cepat-cepat masukkan dalam batter yang dah di mix tadi ok! kemudian terus masukkan dalam loyang @ springform loyang ye. Terus bakar selama 25-30 minit.
6) bila kek dah siap bake, sejukkan dalam peti ais beberapa jam.. Supaya senang nak dibelah nanti, sebab lepas masak ni, kek agak fragile. Takot terkoyak ke pulakan. huhu.
7) Kemudian terpulanglah nak belah 2 @ 3 @ 4..atin belah jadi 2 lapis je (maklumla 1st. Setiap lapis tu sapukan cream cheese frosting ye. Kemudian dah siap sejukkan lagi dalam peti ais sehari semalam boleh, beberapa jam pun boleh. Bolehlah makan!hee.


ok untuk cream cheese frosting pula,


1) gunakan electric mixer, mix cream cheese sampai creamy. Masukkan bahan-bahan lain.. butter + perahan limau + esen vanilla + susu segar + gula ising.

Dah jadii....


Untuk menonton video bolehla refer cini.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9gDez9HmRmM#t=40s

Labels: Kek 0 comments
0 Responses

« Newer Post Older Post »
Subscribe to: Post Comments (Atom)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Protected by Copyscape Plagiarism Checker

Copyright by D'Art'tien Kitchen. Powered by Blogger.

About

Introduction

Koleksi resepi dari pelbagai sumber telah diadaptasikan sebagai bidang hobi untuk mencuba sesuatu yang baru.

Waktu


About Me

My photo
Art'tien
JB, Johor, Malaysia
Seorang ibu kepada 3 orang cahaya mata. Suka mencuba resepi & memasak di waktu kelapangan.
View my complete profile

Followers

Cari Resepi

Popular Posts

  • Talam Pandan
  • Kek Coklat Kukus II ~Chef Zubaidah
  • Talam Kastard Jagung

Recent Posts

Geng Dapur

  • Simply Home Kitchen
  • After 6 am
  • Easybakes
  • Dapur Tanpa Sempadan
  • Simply Home Kitchen
  • Sepanjang Jalan Kenangan
  • Izah Muffin Lover
  • Potret Kasih
  • Home Sweet Home
  • My Little Kitchen
  • Sinar Kehidupanku
  • Singgahsana Kitchen
  • Dapurku Sayang
  • Masam Manis

Kongsi Resepi


Jejak Pengunjung

HTML Hit Counter Free Hit Counters

Blog Archive

  • ►  2013 (1)
    • ►  April (1)
  • ▼  2012 (30)
    • ►  April (1)
    • ▼  March (4)
      • Nasi Lemak Halba Dengan Ikan Goreng Selar Kuning
      • Kek Rainbow
      • Red Velvet Cake
      • Kek Batik Arora
    • ►  February (12)
    • ►  January (13)
  • ►  2011 (32)
    • ►  December (17)
    • ►  November (9)
    • ►  September (1)
    • ►  August (5)

Labels

  • Annual Dinner (1)
  • Apam (3)
  • Awards (1)
  • Ayam (2)
  • Cookies (2)
  • Coretan (1)
  • Daging (1)
  • Ikan (4)
  • Juadah puasa (2)
  • Kek (13)
  • Kerabu (1)
  • Kitchen Tool (2)
  • Kuih (4)
  • Kuih Lapis (3)
  • Kuih Talam (7)
  • Lain-lain (1)
  • Laksa (2)
  • Mee (3)
  • Muffin (1)
  • Nasi (2)
  • Pencuci Mulut (2)
  • Puding (2)
  • Rojak (1)
  • Roti (2)
  • Sayur (1)
  • Urap (1)

Musica
















Comment on this video! More videos at Tubely

Facebook Badge

Aart' Tien

Create Your Badge

Ucapan




Make a Lady Bug Note at BlingPixie.com

Aneka Talam

Aneka Talam


Copyright (c) 2010 D' Art'tien Kitchen. Design by Template Lite
Download Blogger Templates And Directory Submission.