Salam semua,
Sekarang demam dengan resepi Kek Red Velvet atau nama melayunya kek baldu merah. Huhuhu..dengar nama pun dasyat. Mesti sedapkan. Hati pun berkobar2 nak mencuba resepi nie. Dengan tak der skill bab mendeco-deco nie, di gagahi jugak untuk membuatnya. Kalau tengok pun kek tu nampak comot. tapi tak perla..untuk melepaskan hajat buat kek sendiri utk besday anak yang sulung. Maka terhasillaa..kek baldu merah.
Olahan: D'Art'tien Kitchen
Sumber : Internet
Bahan2nya:
2 1/2 cup ( 250gm )
1/2 sudu teh garam
2 sudu besar (15gm) serbuk koko
1/2 cup (113gm) unsalted butter
2 1/2 cup (300gm) gula --- kurangkan jika tak suka manis.
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
1 cup ( 240ml) buttermilk
2 sudu besar pewarna merah
2 sudu besar (15gm) serbuk koko
1/2 cup (113gm) unsalted butter
2 1/2 cup (300gm) gula --- kurangkan jika tak suka manis.
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
1 cup ( 240ml) buttermilk
2 sudu besar pewarna merah
1 sudu teh cuka @ white distilled vinegar
1 sudu teh baking soda
1 sudu teh baking soda
Cara Buat Buttermilk
240 ml susu segar pada suhu bilik
240 ml susu segar pada suhu bilik
1 sudu besar cuka @ lemon juice.. campurkan & biarkan selama 5-10 minit.
Cara untuk frosting pula..
Kat cini ada 3 version untuk di pilih.Boleh ikut yang mana ok?
Cream cheese frosting:
RESEPI 1 ( Atin ikut resepi yang ini)
250gm cream cheese
30gm butter
1 sudu besar perahan lemon @ lime
1 sudu besar esen vanilla
1 sudu besar susu segar
100gm gula ising
RESEPI 2
227gm cream cheese (suhu bilik)
227gm mascarpone cheese ( suhu bilik)--- cheese ni sangat susah dicari, kalau ada pun harganya sangatlah mahal.. ni sangat femes dekat Itali.
227gm cream cheese (suhu bilik)
227gm mascarpone cheese ( suhu bilik)--- cheese ni sangat susah dicari, kalau ada pun harganya sangatlah mahal.. ni sangat femes dekat Itali.
1 cup (115gm) gula ising (powdered)
1 1/2 cup (360ml) cold heavy whipping cream (double cream)
1 1/2 cup (360ml) cold heavy whipping cream (double cream)
RESEPI 3
250gm cream cheese
1 cup (115gm) gula ising
1 1/2 cup butter
Cara2nya:
preheat oven: 175 c
1) ayak serbuk koko dan tepung dalam satu bekas dan kacau.
2) campurkan buttermilk dengan pewarna merah @ pink
3) dalam bekas lain, mix kan butter sampai kembang dan creamy, kemudian tambah gula dan pukul lagi sampai kembang dan sebati. Masukkan vanilla esen, mix. Masukkan telur satu persatu. Lepas satu biji telur, mix. Kemudian masukkan satu lagi telur dan mix lagi.
4) Kemudian masukkan tepung+koko yang sudah diayak secara berselang seli dengan buttermilk. masukkan tepung, mix.. kemudian masukkan buttermilk mix sampai habis kesemuanya.
5) Bila dah sebati, campurkan 1 sudu teh baking soda dan 1 sudu teh cuka sampai ada bubbles. Then cepat-cepat masukkan dalam batter yang dah di mix tadi ok! kemudian terus masukkan dalam loyang @ springform loyang ye. Terus bakar selama 25-30 minit.
6) bila kek dah siap bake, sejukkan dalam peti ais beberapa jam.. Supaya senang nak dibelah nanti, sebab lepas masak ni, kek agak fragile. Takot terkoyak ke pulakan. huhu.
7) Kemudian terpulanglah nak belah 2 @ 3 @ 4..atin belah jadi 2 lapis je (maklumla 1st. Setiap lapis tu sapukan cream cheese frosting ye. Kemudian dah siap sejukkan lagi dalam peti ais sehari semalam boleh, beberapa jam pun boleh. Bolehlah makan!hee.
6) bila kek dah siap bake, sejukkan dalam peti ais beberapa jam.. Supaya senang nak dibelah nanti, sebab lepas masak ni, kek agak fragile. Takot terkoyak ke pulakan. huhu.
7) Kemudian terpulanglah nak belah 2 @ 3 @ 4..atin belah jadi 2 lapis je (maklumla 1st. Setiap lapis tu sapukan cream cheese frosting ye. Kemudian dah siap sejukkan lagi dalam peti ais sehari semalam boleh, beberapa jam pun boleh. Bolehlah makan!hee.
1) gunakan electric mixer, mix cream cheese sampai creamy. Masukkan bahan-bahan lain.. butter + perahan limau + esen vanilla + susu segar + gula ising.
Dah jadii....
Untuk menonton video bolehla refer cini.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9gDez9HmRmM#t=40s
Untuk menonton video bolehla refer cini.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9gDez9HmRmM#t=40s