Salam.
Dah lama tak update blogkan... Sejak kebelakangan nie sik membaking kek jerr..Maklumla semua resepi nak dicuba. Kek nie skrg tgh fameos. Mana2 blog pun ade kek nie. cari jerla kat tenet, mesti jumpa resepi dia. Jadi hasil sekodeng mana2 blog maka terjadilah kek batik arora nie. Rasa kek nie sangatla sedap. Lembut walaupun dah 2~3 ari duk peti ais. mmg puas hatila. Rugi klu tak cuba. Sesuai sgt utk di buat makan2 petang. Untuk resepi boleh refer di bawah.
Olahan : D'Art'tien Kitchen
Sumber : Internet (taip jer kat google Kek Batik Arora)
Bahan2nya:
250 g mentega
100 gram gula castor
1/2 cawan susu pekat manis
250 g tepung gandum
6 biji telur
2 sudu teh baking powder
5 jenis pewarna dan perisa (Atin guna 4 jenis saja)
Cara2nya:
Pukul mentega & gula sampai kembang & memutih.
Cara2nya:
Pukul mentega & gula sampai kembang & memutih.
Masukkan susu pekat manis, pukul sebati.
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi.
Ayak tepung + baking powder. Masukkan kedalam adunan & pukul lagi sampai adunan sebati.
Bahagikan adunan kpd 5 bhgn. Warnakan dan perisakan ikut kesukaan.
Bahagikan adunan kpd 5 bhgn. Warnakan dan perisakan ikut kesukaan.
Sediakan loyang & tompok2an setiap warna dlm loyang sampai habis(setiap tompok 1 senduk). Pastu lorekkan jika suka.
Bakar pd suhu 160-180 darjah celsius selama 45 mnt – 1 jam(api bawah sahaja)
Bakar pd suhu 160-180 darjah celsius selama 45 mnt – 1 jam(api bawah sahaja)