skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Home

D' Art'tien Kitchen

Citarasa masakan dari pelbagai resepi yang tiada sempadan..

Talam Pandan

Friday, December 02, 2011 | Publish by Art'tien


Selamat tengahari semua

Jom layan resepi Talam Pandan nie pulak..


Talam Pandan

Sumber : Yatiemomories

By: D' Art'tien Kitchen



Bahan lapisan bawah

1 cwn tepung beras

1 s/b tepung jagung

1/2 cwn gula (sy tambah 2 sb lg)

2 cwn santan cair + sedikit garam

1 cawan jus pandan + pewarna hijau

1 s/b air kapur


Cara masak


Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang 8 inci dan kukus sebentar.Masukkan semua bahan lapisan bawah ke dlm mangkuk dan kacau rata. Tapiskan.Masak adunan sebentar sehingga naik wap dlm 10 mnt dan kacau sentiasa.
Tuangkan ke dlm loyang dan kukuskan sehingga masak anggaran selama 20 minit.Sementara itu bolehla sediakan bahan lapisan atas pula.



Bahan lapisan Atas


11/2 cwn tepung beras


4 sudu besar tepung jagung


3 cwn santan sederhana pekat


1 s/k garam



Cara masak


Gaulkan semua bahan lapisan atas dan tapis. Masakkan sekejap adunan ni di atas api yg perlahan. Sentiasa kacau supaya adunan tidak berketul2 dlm masa 10 mnt. Bila aduna lapisan bawah telah masak, cakarkan sedikit dgn garfu dan tuangkan adunan lapisan atas ke atas lapisan bawah tadi. Kukus lagi selama 20 minit. Setelah siap, angkat dan sejukkan. Sejukkan betul2 sebelum di potong. Hidangkan.


Tips: Sekiranya terdapat sedikit air di atas lapisan itu, bolehla lapkan sedikit dgn menggunakan tisu dan cakarkan. Potong kuih dgn menggunakan pisau plastik agar potongannya cantik.

Labels: Kuih Talam 0 comments
0 Responses

« Newer Post Older Post »
Subscribe to: Post Comments (Atom)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Protected by Copyscape Plagiarism Checker

Copyright by D'Art'tien Kitchen. Powered by Blogger.

About

Introduction

Koleksi resepi dari pelbagai sumber telah diadaptasikan sebagai bidang hobi untuk mencuba sesuatu yang baru.

Waktu


About Me

My photo
Art'tien
JB, Johor, Malaysia
Seorang ibu kepada 3 orang cahaya mata. Suka mencuba resepi & memasak di waktu kelapangan.
View my complete profile

Followers

Cari Resepi

Popular Posts

  • Talam Pandan
  • Kek Coklat Kukus II ~Chef Zubaidah
  • Talam Kastard Jagung

Recent Posts

Geng Dapur

  • Simply Home Kitchen
  • After 6 am
  • Easybakes
  • Dapur Tanpa Sempadan
  • Simply Home Kitchen
  • Sepanjang Jalan Kenangan
  • Izah Muffin Lover
  • Potret Kasih
  • Home Sweet Home
  • My Little Kitchen
  • Sinar Kehidupanku
  • Singgahsana Kitchen
  • Dapurku Sayang
  • Masam Manis

Kongsi Resepi


Jejak Pengunjung

HTML Hit Counter Free Hit Counters

Blog Archive

  • ►  2013 (1)
    • ►  April (1)
  • ►  2012 (30)
    • ►  April (1)
    • ►  March (4)
    • ►  February (12)
    • ►  January (13)
  • ▼  2011 (32)
    • ▼  December (17)
      • Kek Kukus Alwani
      • Daging Masak Prune
      • Nasi Beriani Madu
      • Ayam Goreng Berempah
      • Talam Pandan Kacang Merah & Steamer Trio
      • Ikan Masak Tauchu
      • Roti Sardin Bersalut Bread Crumb
      • Roti Arab
      • Taman Mini..
      • Rojak Tauhu
      • Annual dinner 2011
      • Sayur Petola campur Udang
      • Apam Mekar
      • Talam Kastard Jagung
      • Talam Pandan
      • Moist Chocolate Cupcake
      • Mee Hoon Goreng
    • ►  November (9)
    • ►  September (1)
    • ►  August (5)

Labels

  • Annual Dinner (1)
  • Apam (3)
  • Awards (1)
  • Ayam (2)
  • Cookies (2)
  • Coretan (1)
  • Daging (1)
  • Ikan (4)
  • Juadah puasa (2)
  • Kek (13)
  • Kerabu (1)
  • Kitchen Tool (2)
  • Kuih (4)
  • Kuih Lapis (3)
  • Kuih Talam (7)
  • Lain-lain (1)
  • Laksa (2)
  • Mee (3)
  • Muffin (1)
  • Nasi (2)
  • Pencuci Mulut (2)
  • Puding (2)
  • Rojak (1)
  • Roti (2)
  • Sayur (1)
  • Urap (1)

Musica
















Comment on this video! More videos at Tubely

Facebook Badge

Aart' Tien

Create Your Badge

Ucapan




Make a Lady Bug Note at BlingPixie.com

Aneka Talam

Aneka Talam


Copyright (c) 2010 D' Art'tien Kitchen. Design by Template Lite
Download Blogger Templates And Directory Submission.