Assalamualaikum.
Selamat hari isnin buat pengunjung2 blog D'Art'tien Kitchen. Terima kasih kerana masih lagi sudi menjenguk dapur atin yg tidak seberapa nie. Cuaca di Jb sekarang ni asyik hujan dr pagi smpi ke malam. Tak ada aktiviti yang dapat di buat khususnya keluar berjalan-jalan. Perut pun asyik kerkeroncong sajer. Bangun pagi jer dah terfikir2 nak buat apa sarapan utk pagi ni. Teringin plk nak buat roti arab yg Dayang Jack buat tu. Memandangkan hari nie cuti, atin pun cubala membuatnya. Hasilnya tidakla secantik DayangJack punyer. Tapi cukupla sekadar memberi pengalaman. Coz nie first time buat roti arab nie.
Jom layan resepinya.
Roti Arab
Sumber: DayangJack@DapurKuSayang
Olahan: D'Art'tien Kitchen
Bahan-bahan:
* 2 cawan tepung gandum/tepung superfine/high protien
*1 sudu mentega/majerin
*Sedikit gara halus
*1 sudu besar gula pasir
*1/2 sudu makan yis mauripan
*Air suam secukupnya
Cara-caranya:
1. satuka yis, sedikitair suam dn gula di dalam satu bekas dan rendamkan sehingga berbuih.
2. Tepung, garam & mentega disatukan di dalam bekas yang agak besar.
3. Kemudian satukan langkah 1 & 2.
3. Kemudian satukan langkah 1 & 2.
4. Masukkan air suaam sedikit demi sedikit. Gaul & uli doh sehingga kentaal dan licin.
5. Simpankan dohke dalam bekas besar tadi dan tutup dgn kain lembap. Biarkan ia naik lebih kurang 45 minit atau 1 jaam. Setelah itu uli semula doh tadi.
6. Sediakan torak. Canaikan doh tadi tapi jangan terlalu nipis. Kemudian rehatkan sebentar selama 15 minit.
7. Sediakn minyak utk menggoreng. Apabila sudah cukup panas(tetapi jangan sampai berasap), gorengla doh tadi satu demi satu. Jangan lupa siramkan roti dengan minyak supaya ia kembung dengan cantik.
8. Setelah masak keperangan, angkat dan toskan.
9. Hidangkan panas-panas bersama kari sardin atau kari ayam.
Selamat mencuba.