skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Home

D' Art'tien Kitchen

Citarasa masakan dari pelbagai resepi yang tiada sempadan..

Talam Pandan Kacang Merah & Steamer Trio

Friday, December 30, 2011 | Publish by Art'tien

Asalamualaikum,

Bertemu kembali setelah sekian lama tidak bersiaran. Kepada pengunjung2 blog D'Art'tien Kitchen di ucapkan berbanyak terimakasih kerana masih mengikuti perkembangan blog nie. Walaupun tidak sehebat mana persembahan tetapi cukup memberi kesan kepada atin untuk terus mencuba pelbagai resepi dari berbagai informasi yang ada kat tenat nie. Sekurang2nya menambahkan lagi ilmu dalam bidang masakan.

Kebelakangan nie atin agak malas nak bukak laptop utk mengupdate blog walaupun banyak resepi telah di cuba. Folder dah penuh dgn fail2 yang telah di modify. Ermmm...baru malam ni ada kesempatan nak memulakan N3.

So malam nie atin nak kongsi satu resepi kuih talam pandan kacang merah. Atin begitu teruja sangat nak membuatnya disebabkan nak mencuba stemmer yang baru di beli. kebetulan jiran sebelah rumah ade buat kenduri. Jadi atin buat kui talam nie untuk di hantar kerumah jiran sebagai buah tangan.
Mari kita semak resepinya dahulu.




Talam Pandan Kacang Merah

Sumber : yatiememories

Olahan : D'Art'tien Kitchen


Bahan utk lapisan bawah

11/2 cwn kacang meraah* - yg telah direbus empuk

1 cwn air* (* dikisar bersama )

11/2cwn tepung beras

2 cwn santan sederhana pekat

2 sudu besar tepung hoen kwee ( putih ) /tpung jagung

1 cwn gula halus

Sedikit garam

Sedikit pewarna merah


Caranya :

Kisar kacang merah yg telah di rebus bersama 1cwn air. Biarkan ketepi.

Dalam bekas lain masukkan tepung beras, tpung hoen kwee / tpung jagung , gula, garam bersama santan. Bancuh semua bahan dan tapis.

Masukkan kacang merah yg dikisar tadi dan gaul sebati. Masak hingga naik wap dlm 10 minit guna api sederhana saja. Tutup api.

Panaskan pengukus. Alaskan loyang dngn plastik dan sapu minyak di kelilingnya.

Tuangkan adunan tadi dan kukus selama 25 minit.

Sementara itu, buat utk adunan lapisan atas.


Bahan utk lapisan atas

11/2 cawan tepung gadum

1 cwn gula halus

2 biji telur

1 cwn santan pekat

2 cwn air (kisar bersama 3 helai daun pandan dan tapiskan )

Secubit garam

Pewarna hijau


Caranya:

Bancuh semua bahan, tapis ke dlm periuk & masak hingga naik wap dlm 10 monit guna api sederhana aje.

Tuangkan adunan ke atas lapisan kaang merah tadi.

Sebelum tuang adunan, pastikan tiada air bertakung di permukaan kuih. Sekiranya ada, sengetkan loyang dan guna tisu dapur utk mengelap air. Selepas itu, cakar2 sikit guna garpu barulah tuangkan adunan warna hijau.

Kukus lagi selama 25 minit guna api sederhana saja.

Setelah siap, buka penutup kukus dan biarkan 5 minit dngn api yg belum di tutup. Ini bagi menggeringkan permukaan kuih.

Setelah siap, angkat loyang kuih dan biarkan betul 2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau plastik supaya kuih kelihatan cantik.


Selamat mencuba.



Bercerita tentang stemmer Trio pulak. Actully atin bli kat carefour JB jer.. Murah sgt tuuu..yang membuatkan nak beli sangat. Bila dah try memang senang sangat utk kerja2 menggukus nie. Bila nak kukus jer baru onn kan..Cepat dan jimat. Paras air pun senang nak control boleh nampak dari depan.



Huhuhu...bujang yng sorang nie excited sangat peluk kotak stemmer yang baru di beli nie.



Nampaknyer steamer tu dh ada lokasinya. Apa lagi snapla cikit sebagai kenangan. Siap tag tak bukak lagi tu....sajer nak tunjuk kat blogger2 yang atin bru beli. Nanti lain kali atin buat kuih yang guna kukus lagi yea..Tunggu utk resepi yang seterusnya...

Labels: Kitchen Tool, Kuih Talam 0 comments
0 Responses

« Newer Post Older Post »
Subscribe to: Post Comments (Atom)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Protected by Copyscape Plagiarism Checker

Copyright by D'Art'tien Kitchen. Powered by Blogger.

About

Introduction

Koleksi resepi dari pelbagai sumber telah diadaptasikan sebagai bidang hobi untuk mencuba sesuatu yang baru.

Waktu


About Me

My photo
Art'tien
JB, Johor, Malaysia
Seorang ibu kepada 3 orang cahaya mata. Suka mencuba resepi & memasak di waktu kelapangan.
View my complete profile

Followers

Cari Resepi

Popular Posts

  • Talam Pandan
  • Kek Coklat Kukus II ~Chef Zubaidah
  • Talam Kastard Jagung

Recent Posts

Geng Dapur

  • Simply Home Kitchen
  • After 6 am
  • Easybakes
  • Dapur Tanpa Sempadan
  • Simply Home Kitchen
  • Sepanjang Jalan Kenangan
  • Izah Muffin Lover
  • Potret Kasih
  • Home Sweet Home
  • My Little Kitchen
  • Sinar Kehidupanku
  • Singgahsana Kitchen
  • Dapurku Sayang
  • Masam Manis

Kongsi Resepi


Jejak Pengunjung

HTML Hit Counter Free Hit Counters

Blog Archive

  • ►  2013 (1)
    • ►  April (1)
  • ►  2012 (30)
    • ►  April (1)
    • ►  March (4)
    • ►  February (12)
    • ►  January (13)
  • ▼  2011 (32)
    • ▼  December (17)
      • Kek Kukus Alwani
      • Daging Masak Prune
      • Nasi Beriani Madu
      • Ayam Goreng Berempah
      • Talam Pandan Kacang Merah & Steamer Trio
      • Ikan Masak Tauchu
      • Roti Sardin Bersalut Bread Crumb
      • Roti Arab
      • Taman Mini..
      • Rojak Tauhu
      • Annual dinner 2011
      • Sayur Petola campur Udang
      • Apam Mekar
      • Talam Kastard Jagung
      • Talam Pandan
      • Moist Chocolate Cupcake
      • Mee Hoon Goreng
    • ►  November (9)
    • ►  September (1)
    • ►  August (5)

Labels

  • Annual Dinner (1)
  • Apam (3)
  • Awards (1)
  • Ayam (2)
  • Cookies (2)
  • Coretan (1)
  • Daging (1)
  • Ikan (4)
  • Juadah puasa (2)
  • Kek (13)
  • Kerabu (1)
  • Kitchen Tool (2)
  • Kuih (4)
  • Kuih Lapis (3)
  • Kuih Talam (7)
  • Lain-lain (1)
  • Laksa (2)
  • Mee (3)
  • Muffin (1)
  • Nasi (2)
  • Pencuci Mulut (2)
  • Puding (2)
  • Rojak (1)
  • Roti (2)
  • Sayur (1)
  • Urap (1)

Musica
















Comment on this video! More videos at Tubely

Facebook Badge

Aart' Tien

Create Your Badge

Ucapan




Make a Lady Bug Note at BlingPixie.com

Aneka Talam

Aneka Talam


Copyright (c) 2010 D' Art'tien Kitchen. Design by Template Lite
Download Blogger Templates And Directory Submission.