skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Home

D' Art'tien Kitchen

Citarasa masakan dari pelbagai resepi yang tiada sempadan..

Kek Rainbow

Monday, March 19, 2012 | Publish by Art'tien


Salam semua.


Kali ni nak update N3 kek lapis rainbow plk. Tengah musim kek nie, jadi Atin pun ada mencubanya bagi memenuhi permintaan anak2. Kek nie nampak menarik sangat. Jom kita tengok resepinya.


RAINBOW CAKE



Rujukan : Azlita@masammanis


Bahan-bahan:

3 cwn tepung gandum
4 sdk baking powder
1/2 sdk garam

1 cwn butter ~ suhu bilik

2 cwn gula castor ~ kurangkan sebab manis

5 biji putih telor ~ suhu bilik

2 sdk esen vanila

1 1/2 cawan susu segar ~ suhu bilik

pewarna - oren, merah, kuning, biru, ungu dan hijau


Cara-cara:

Sediakan loyang 8 inc ~ kalau boleh 3 loyangSapu loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan baking paper. sapukan juga baking paper dengan butter

Panaskan oven pada suhu 170CAyakkan tepung, baking pwder dan garam ~ ketepikan

Dalam bekas mixer pukul butter dan gula sampai kembang dan gebu atau butter bertukar warna putih .

Masukkan telur putih dan pukul lagi sampai gebu dan ringan

Masukkan esen vanila Kemudian slowkan yang paling perlahan sekali, mixer, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar

Boleh juga guna spatula dan guna kaedah kaup balik


*Tepung kena berselang seli dengan susu. Mulai dengan tepung dan akhiri dengan tepung juga.maksunya : tepung ~ susu ~ tepung ~ susu ~ tepung ~ susu dan akhir mesti tepung


Kemudian bahagikan adunan sama banyak dalam 6 bekas berasingan*timbang setiap adunan supaya dia sama tebal bila dah siap di bakar


Letakkan pewarna dalam setiap bekas dan gaul rata. Masukkan dalam loyang & bakar adunan tadi satu persatu dalam oven pada suhu 170C . Letak pada rak bawah menggunakan api atas dan bawah dan bakar selama 15 ~ 20 minit atau sehingga kek benar-benar masak.


Bila dah masak letak atas redai. Tunggu dia sejuk sekejap dan kemudian terbalikkan. Kemudia boleh lah teruskan membakar pada adunan yang lain satu persatu hingga siap 6 lapisan. Jangan tindih2 kan kek bersama kerana kek mudah melekat dan nanti kek nampak comot dan tak cantik bila dia bertindih dan melekat antara satu sama lain. Bila kek dah sejuk potong lapisan atas kek yang keras supaya bila kita susun kek nampak rata dan sekata.


FRESH CREAM FROSTING

By: Wilton

Rujukan : Kak Cek


2 cawan Non Dairy Whip Topping ~ pastikan dari peti ais

1/2 cawan gula icing

1 sudu kecil esen vanila

Menggunakan Stand @ hand mixer....whisker....pukul whip topping sehingga agak kental...Masukkan gula icing ...vanila esen dan pukul lagi hingga frosting fresh cream betul2 'stiff 'Siap dah ...boleh gunakan utk deco cupcake tadi...Decoration ikut citarasa memasing ya...uk blog


Kalau nak topping yang lain boleh jenguk di blog masam manis yea..malas plk nak menaipnyerr...hehe..

Hasil decoration yang memuas hatikan diri sendiri. huhu..puji sendirila laa.....


Selapis dok selapis kek di bakar. Jenuh jugak yea wat kek nie..


Proses melapis di lakukan. Keras jerk tangan nie nak melepa dgn fesh cream tu.


Dah kena nggaaappppp dahh!!!

Labels: Kek 0 comments
0 Responses

« Newer Post Older Post »
Subscribe to: Post Comments (Atom)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Protected by Copyscape Plagiarism Checker

Copyright by D'Art'tien Kitchen. Powered by Blogger.

About

Introduction

Koleksi resepi dari pelbagai sumber telah diadaptasikan sebagai bidang hobi untuk mencuba sesuatu yang baru.

Waktu


About Me

My photo
Art'tien
JB, Johor, Malaysia
Seorang ibu kepada 3 orang cahaya mata. Suka mencuba resepi & memasak di waktu kelapangan.
View my complete profile

Followers

Cari Resepi

Popular Posts

  • Talam Pandan
  • Kek Coklat Kukus II ~Chef Zubaidah
  • Talam Kastard Jagung

Recent Posts

Geng Dapur

  • Simply Home Kitchen
  • After 6 am
  • Easybakes
  • Dapur Tanpa Sempadan
  • Simply Home Kitchen
  • Sepanjang Jalan Kenangan
  • Izah Muffin Lover
  • Potret Kasih
  • Home Sweet Home
  • My Little Kitchen
  • Sinar Kehidupanku
  • Singgahsana Kitchen
  • Dapurku Sayang
  • Masam Manis

Kongsi Resepi


Jejak Pengunjung

HTML Hit Counter Free Hit Counters

Blog Archive

  • ►  2013 (1)
    • ►  April (1)
  • ▼  2012 (30)
    • ►  April (1)
    • ▼  March (4)
      • Nasi Lemak Halba Dengan Ikan Goreng Selar Kuning
      • Kek Rainbow
      • Red Velvet Cake
      • Kek Batik Arora
    • ►  February (12)
    • ►  January (13)
  • ►  2011 (32)
    • ►  December (17)
    • ►  November (9)
    • ►  September (1)
    • ►  August (5)

Labels

  • Annual Dinner (1)
  • Apam (3)
  • Awards (1)
  • Ayam (2)
  • Cookies (2)
  • Coretan (1)
  • Daging (1)
  • Ikan (4)
  • Juadah puasa (2)
  • Kek (13)
  • Kerabu (1)
  • Kitchen Tool (2)
  • Kuih (4)
  • Kuih Lapis (3)
  • Kuih Talam (7)
  • Lain-lain (1)
  • Laksa (2)
  • Mee (3)
  • Muffin (1)
  • Nasi (2)
  • Pencuci Mulut (2)
  • Puding (2)
  • Rojak (1)
  • Roti (2)
  • Sayur (1)
  • Urap (1)

Musica
















Comment on this video! More videos at Tubely

Facebook Badge

Aart' Tien

Create Your Badge

Ucapan




Make a Lady Bug Note at BlingPixie.com

Aneka Talam

Aneka Talam


Copyright (c) 2010 D' Art'tien Kitchen. Design by Template Lite
Download Blogger Templates And Directory Submission.