Kali ni nak update N3 kek lapis rainbow plk. Tengah musim kek nie, jadi Atin pun ada mencubanya bagi memenuhi permintaan anak2. Kek nie nampak menarik sangat. Jom kita tengok resepinya.
Rujukan : Azlita@masammanis
Bahan-bahan:
3 cwn tepung gandum
4 sdk baking powder
1/2 sdk garam
4 sdk baking powder
1/2 sdk garam
1 cwn butter ~ suhu bilik
2 cwn gula castor ~ kurangkan sebab manis
5 biji putih telor ~ suhu bilik
2 sdk esen vanila
1 1/2 cawan susu segar ~ suhu bilik
pewarna - oren, merah, kuning, biru, ungu dan hijau
Cara-cara:
Sediakan loyang 8 inc ~ kalau boleh 3 loyangSapu loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan baking paper. sapukan juga baking paper dengan butter
Panaskan oven pada suhu 170CAyakkan tepung, baking pwder dan garam ~ ketepikan
Dalam bekas mixer pukul butter dan gula sampai kembang dan gebu atau butter bertukar warna putih .
Masukkan telur putih dan pukul lagi sampai gebu dan ringan
Masukkan esen vanila Kemudian slowkan yang paling perlahan sekali, mixer, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar
Boleh juga guna spatula dan guna kaedah kaup balik
*Tepung kena berselang seli dengan susu. Mulai dengan tepung dan akhiri dengan tepung juga.maksunya : tepung ~ susu ~ tepung ~ susu ~ tepung ~ susu dan akhir mesti tepung
Kemudian bahagikan adunan sama banyak dalam 6 bekas berasingan*timbang setiap adunan supaya dia sama tebal bila dah siap di bakar
Letakkan pewarna dalam setiap bekas dan gaul rata. Masukkan dalam loyang & bakar adunan tadi satu persatu dalam oven pada suhu 170C . Letak pada rak bawah menggunakan api atas dan bawah dan bakar selama 15 ~ 20 minit atau sehingga kek benar-benar masak.
Bila dah masak letak atas redai. Tunggu dia sejuk sekejap dan kemudian terbalikkan. Kemudia boleh lah teruskan membakar pada adunan yang lain satu persatu hingga siap 6 lapisan. Jangan tindih2 kan kek bersama kerana kek mudah melekat dan nanti kek nampak comot dan tak cantik bila dia bertindih dan melekat antara satu sama lain. Bila kek dah sejuk potong lapisan atas kek yang keras supaya bila kita susun kek nampak rata dan sekata.
FRESH CREAM FROSTING
By: Wilton
Rujukan : Kak Cek
2 cawan Non Dairy Whip Topping ~ pastikan dari peti ais
1/2 cawan gula icing
1 sudu kecil esen vanila
Menggunakan Stand @ hand mixer....whisker....pukul whip topping sehingga agak kental...Masukkan gula icing ...vanila esen dan pukul lagi hingga frosting fresh cream betul2 'stiff 'Siap dah ...boleh gunakan utk deco cupcake tadi...Decoration ikut citarasa memasing ya...uk blog
Kalau nak topping yang lain boleh jenguk di blog masam manis yea..malas plk nak menaipnyerr...hehe..