Ok la, ari ni atin nak tayang kek yang atin buat minggu lepas....kek coklat kukus..resepi oleh DayangJack@Dapurkusayang. jom tengok resepi yang mudah dan sedap ni...Resepi asal boleh tgk di sini.
Kek Coklat Kukus IV
Bahan-bahan : loyang 6 inci.Bahan A :
200 g tepung gandum
1 sk baking powder
50 g serbuk koko Bahan B :
4 biji telur A
180 ml susu segar suam
200 g gula pasir (dikisar halus)
1 sk esen vanilla Bahan C :
100 g butter (dicairkan)
4 sb susu pekat manis
1 sk baking powder
50 g serbuk koko Bahan B :
4 biji telur A
180 ml susu segar suam
200 g gula pasir (dikisar halus)
1 sk esen vanilla Bahan C :
100 g butter (dicairkan)
4 sb susu pekat manis
Cara-cara :
Bahan A diayak 2 kali. Ketepikan.
Bahan B disatukan ke dalam mix bowl dan diputar hingga gebu. (high speed)
Satukan bahan A dan B. Putar hingga sebati (low speed)
Masukkan susu pekat dan putar lagi.
Masukkan butter cair dan kacau perlahan-lahan dgn menggunakan senduk kayu atau spatula.
Biarkan seketika (20 minit).
Tuangkan adunan ke dalam loyang yg telah digriskan dgn mentega dan ditabur dgn sedikit tepung (seelok2nya loyang dilapik dgn kertas minyak). Tutup kemas loyang dgn kertas foil.
Kukus selama 1 jam atau sehingga masak.
Bahan A diayak 2 kali. Ketepikan.
Bahan B disatukan ke dalam mix bowl dan diputar hingga gebu. (high speed)
Satukan bahan A dan B. Putar hingga sebati (low speed)
Masukkan susu pekat dan putar lagi.
Masukkan butter cair dan kacau perlahan-lahan dgn menggunakan senduk kayu atau spatula.
Biarkan seketika (20 minit).
Tuangkan adunan ke dalam loyang yg telah digriskan dgn mentega dan ditabur dgn sedikit tepung (seelok2nya loyang dilapik dgn kertas minyak). Tutup kemas loyang dgn kertas foil.
Kukus selama 1 jam atau sehingga masak.
Untuk topping (my style) - anggaran
250 ml susu segar
100 g butter
1 sk esen vanilla
5 sb serbuk koko @ 150 g coklat masak (atin guna coklat masakan unggu. guna stok yg ada jer)
70 g gula (jika menggunakan coklat masak, tak perlu letak gula)
100 g butter
1 sk esen vanilla
5 sb serbuk koko @ 150 g coklat masak (atin guna coklat masakan unggu. guna stok yg ada jer)
70 g gula (jika menggunakan coklat masak, tak perlu letak gula)
Cara-cara :
Cairkan kesemua bahan dan kacau sehingga pekat. (kaedah double boil) - bhn2 topping boleh adjust ikut citarasa masing2.