Asalamualaikum,
Pagi ini cuaca amat baik sekali di sini. Matahari pun memancar2 nampaknya..bolehla kain2 dijemuran cepat kering. Sementara menunggu kain kering boleh la atin mengambil kesempatan meninjau2 blog yg dah lama tak dijenguk nie. Sebenarnya banyak gambar yg dah di update tapi belum lagi di upload. Jadi N3 kali nie berkenaan kek lagi iaitu kek kukus alunan ombak. Dah lama sangat nak mencuba resepi Kak Dayang nie. Baru kali nie berkesempatan membuatnya ( walaupun sebenarnya dah lama buat cuma tak upload lg..hehehe). Untuk resepi di bawah Atin kopipes jer dr blog Kak Dayang utk di kongsi bersama. Kek2 Kak Dayang mmg senang utk di ikuti. Atin suka sangat membuatnya...
Bahan-bahan ( loyang 9x6x3 / 10x7x3 )
5 biji telur - A yg sejuk dr peti ais
1 cawan gula halus
2 cawan tepung gandum - ayak
1 sk baking powder
1 sb ovallete
1/2 sk garam
1 sk esen vanilla
1/2 cawan + 1/8 cawan susu sejat = (150g)
10 sb mentega cair (100g)
pewarna oren,hijau,kuning dan merah atau warna2 pilihan ikut suka
Secukup serbuk koko
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung semolina
1/2 sudu kecil baking powder
90 g gula kastor
secubit garam
3 biji telur A
6 sudu besar minyak jagung
1/2 sudu besar ovalette
2 sudu besar serikaya
60 ml susu cair
pewarna kuning, pes pandan dan merah jambu
serbuk milo untuk melapis
Cara-cara : sama seperti di atas.
Pagi ini cuaca amat baik sekali di sini. Matahari pun memancar2 nampaknya..bolehla kain2 dijemuran cepat kering. Sementara menunggu kain kering boleh la atin mengambil kesempatan meninjau2 blog yg dah lama tak dijenguk nie. Sebenarnya banyak gambar yg dah di update tapi belum lagi di upload. Jadi N3 kali nie berkenaan kek lagi iaitu kek kukus alunan ombak. Dah lama sangat nak mencuba resepi Kak Dayang nie. Baru kali nie berkesempatan membuatnya ( walaupun sebenarnya dah lama buat cuma tak upload lg..hehehe). Untuk resepi di bawah Atin kopipes jer dr blog Kak Dayang utk di kongsi bersama. Kek2 Kak Dayang mmg senang utk di ikuti. Atin suka sangat membuatnya...
Bahan-bahan ( loyang 9x6x3 / 10x7x3 )
5 biji telur - A yg sejuk dr peti ais
1 cawan gula halus
2 cawan tepung gandum - ayak
1 sk baking powder
1 sb ovallete
1/2 sk garam
1 sk esen vanilla
1/2 cawan + 1/8 cawan susu sejat = (150g)
10 sb mentega cair (100g)
pewarna oren,hijau,kuning dan merah atau warna2 pilihan ikut suka
Secukup serbuk koko
Cara-cara :
Panaskan kukusan.Loyang dialas kertas dan digris sekeliling.
Campurkan kesemua bahan kecuali mentega dan pewarna dan pukul hingga kembang.
Masukkan mentega cair dan kaup-balikkan adunan hingga rata.
Bahagikan adunan kepada empat bahagian dan warnakan.
Ratakan adunan berwarna pertama di dalam loyang.Ayak serbuk koko di atas lapisan pertama rata2 hingga menutupi lapisan pertama tadi.
Tindihkan adunan berwarna kedua di atas lapisan koko dengan kemas.Bagi memudahkan gunakan sudu makan dan tompok2kan adunan hingga rata menutupi lapisan serbuk koko.Tabur lagi serbuk koko rata2.Ulang melapis dan menabur serbuk koko untuklapisan ketiga hingga lapisan terakhir adunan berwarna tanpa ditabur serbuk koko.
Tutup loyang kemas2 dengan aluminium foil yang telah disapu mentega.Kukus selama 45 min.
Apabila masak,buka segera aluminium foil.Ketika ini kek yang dilapis dah kelihatan berombak.Biarkan kek 5 min di dalam loyang.
Tangkupkan loyang dan sejukkan kek di atas redai.
Biar kek benar2 sejuk dan boleh dipotong dan hidangkan.
Panaskan kukusan.Loyang dialas kertas dan digris sekeliling.
Campurkan kesemua bahan kecuali mentega dan pewarna dan pukul hingga kembang.
Masukkan mentega cair dan kaup-balikkan adunan hingga rata.
Bahagikan adunan kepada empat bahagian dan warnakan.
Ratakan adunan berwarna pertama di dalam loyang.Ayak serbuk koko di atas lapisan pertama rata2 hingga menutupi lapisan pertama tadi.
Tindihkan adunan berwarna kedua di atas lapisan koko dengan kemas.Bagi memudahkan gunakan sudu makan dan tompok2kan adunan hingga rata menutupi lapisan serbuk koko.Tabur lagi serbuk koko rata2.Ulang melapis dan menabur serbuk koko untuklapisan ketiga hingga lapisan terakhir adunan berwarna tanpa ditabur serbuk koko.
Tutup loyang kemas2 dengan aluminium foil yang telah disapu mentega.Kukus selama 45 min.
Apabila masak,buka segera aluminium foil.Ketika ini kek yang dilapis dah kelihatan berombak.Biarkan kek 5 min di dalam loyang.
Tangkupkan loyang dan sejukkan kek di atas redai.
Biar kek benar2 sejuk dan boleh dipotong dan hidangkan.
Kek ni DJ buat 1/2 adunan dengan menggunakan loyang 6 inci.Bahan2 untuk resepinya adalah mengikut keselesaan dan citarasa sendiri.bahan 1/2 adunan :
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung semolina
1/2 sudu kecil baking powder
90 g gula kastor
secubit garam
3 biji telur A
6 sudu besar minyak jagung
1/2 sudu besar ovalette
2 sudu besar serikaya
60 ml susu cair
pewarna kuning, pes pandan dan merah jambu
serbuk milo untuk melapis
Cara-cara : sama seperti di atas.